Möjlighet till distansstudier väldigt goda

Att studera har alltid varit populärt och varje år söker ett stort antal nybakade studenter till eftergymnasiala utbildningar. Det är dock inte bara högskolor och universitet som lockar; det finns även en mängd företag som erbjuder utbildningar i olika former. En av de mest efterfrågade varianterna är numera distansutbildningar, inte minst på grund av pandemin som sveper över världen.

Utbredd digitalisering

Distansutbildningar har funnits under lång tid men i och med hur världen har förändrats under det här året så har utbudet växt lavinartat. Mängder med utbildningar och kurser digitaliseras vilket ökar tillgängligheten för de som vill utbilda sig. Även tekniska hjälpmedel utvecklas för att göra allt så användarvänligt som möjligt. Distansutbildningarnas uppsving leder också till att fler blir intresserade av utbildning och fortbildning, inte bara studenter utan även redan anställda och även arbetslösa. Digitaliseringen öppnar upp för att fler kan ta del av olika typer av studier, något som inte alltid var möjligt tidigare.

Fördelar med distansutbildningar

Precis som med utbildningar så har även många företag och arbetsplatser valt att digitalisera delar av sin verksamhet. Detta har ökat insikterna om att du inte alltid behöver gå till ett kontor eller liknande för att utföra ditt jobb. Likartade insikter kommer med ökningen av distansutbildningar; många ser en hel mängd fördelar som den här typen av utbildningar ger. Du slipper pendla till och från lärosätet vilket gör att du sparar mycket tid varje dag och du kan undvika även större folksamlingar på till exempel bussar och tåg. Skulle du ha kört bil så sparar du både tid, bensin och pengar samt att du slipper leta efter parkeringsplats. Det som dock krävs vid hemmastudier är en rejäl dos självdisciplin då all studietid enbart hänger på dig och att du hänger dig åt studierna den tid som behövs varje dag. Då den tid man normalt sett skulle ha spenderat på till exempel en högskola nu spenderas hemma är det också större risk att man blir distraherad. Därför är det viktigt att tänka igenom ifall distansstudier är något som passar just dig men har du tillräckligt med självdisciplin så finns det många fördelar med den här typen av studier.

Social på distans

En av konsekvenserna med distansstudier är att man missar den sociala interaktionen och mötena med andra studenter och även lärarna. Det man får istället är digitala möten, studiegrupper online och forum som man möts på. Vi är alla olika och lär oss bäst på olika sätt. Med vågen av distansutbildningar som nu sköljer fram så öppnas fantastiska möjligheter för alla som längtat efter en möjlighet att vara social på distans. Du får strukturen av en ”fysisk” utbildning men sköter dig själv på ett helt annat sätt. Beroende på upplägg är kursen eller utbildningen organiserad utifrån ett specifikt schema med satta tider, alternativt läser du i din egen takt och har en deadline att jobba mot. Det finns olika strategier för distansstudier och något som passar för alla. Det är bara att botanisera bland utbudet och välja det som är perfekt för just dig.