Att börja studera på universitetet kan vara en stor omställning, vare sig du kommer direkt från tidigare studier eller har arbetat i några år.
Här kommer mina tio bästa tips till dig som ska börja studera på universitetet.
1: Planera ekonomin innan skolstart
Oavsett om du kommer direkt från andra studier eller om du spenderat några år i arbete är det viktigt att lägga upp en plan för din ekonomi. Skriv upp dina månadsutgifter, och gärna även om du tror att du kan lyckas minska på dessa.
Efter att du räknat ut hur mycket du behöver varje månad kan du ta beslut om att ansöka om CSN-lån, om du kommer kunna arbeta samtidigt som du studerar eller vad som blir bästa lösningen för just dig.
Poängen är att reda ut detta innan skolan startar. När studierna väl sätter igång kommer du ha fullt upp med annat.
2: Köp begagnad litteratur
Kurslitteratur är ofta väldigt kostsamt. Ett sätt att få billigare kurslitteratur under universitetstiden är att köpa begagnat.
Det finns sidor som exempelvis studentapan.se som är en marknadsplats för just kurslitteratur. Dessa finns det mängder av, och även Blocket är värt att kolla in. Google är din vän här.
3: Sälj vidare din kurslitteratur
Få tillbaka dina pengar genom att sedan sälja vidare din egen bok när du är färdig med den. På detta vis hjälper du andra studenter, samtidigt som du får tillbaka pengar inför nästa bokinköp. Försök att inte kladda allt för mycket i boken om du ska sälja vidare. Post-it-lappar funkar.
4: Skapa en Facebookgrupp för klassen
Ett superenkelt sätt att både skapa samhörighet men även sprida information är att skapa en grupp på Facebook för hela klassen. Här kan ni dela anteckningar/föreläsningar, informera samt planera in roliga aktiviteter. Det är även bra att ha med lärare i denna grupp så dom enkelt kan kommunicera med alla samtidigt. Var dock noggrann med att hela klassen vet om gruppen och är inbjudna.
5: Läs på om ämnet innan
Ett starkt tips är att läsa på lite om ämnet innan kursen startar. På detta vis hänger du med lättare under föreläsningen och blir inte överväldigad av all information.
6: Anteckna
Det är lätt att tro att man kommer ihåg allting efteråt. Men genom att anteckna kommer du komma ihåg mer och kommer även kunna gå tillbaka om professorn sagt något som inte står med i boken.
7: Matlådor och storköp
Ett till tips för att spara pengar är att storhandla samt göra matlådor. Gör storkok när du väl lagar mat, så har du matlådor klara för veckan.
8: Variera studierna
Bara du vet hur du själv lär dig allra bäst. Men det blir roligare att plugga om man varierar lite. Variera exempelvis mellan att studera ensam och med klasskamrater. Hemma eller på annan plats.
9: Pauser
När du känner att du kört fast i studierna är det allra bästa en promenad. Huvudet får vila medan du får ny luft och energi. Mellanmål kan även hjälpa till att ge ny energi åt hjärnan.
10: Fira!
Glöm inte att fira när du väl klarar en tenta eller när ett projekt väl är färdigt. Det kan vara allt från att unna dig en blombukett, ett glas ute med klasskompisarna eller bara en extra stor godispåse.
Och se till att njuta ordentligt av skoltiden. Lär känna nya kompisar, ha kul och ta in så mycket information du bara orkar.