Merförsäljning – En guide om merförsäljning

I e-handelsvärlden är merförsäljning en enkel och lätt strategi för att öka dina intäkter genom att maximera värdet av varje beställning. Med andra ord: det är ett extra erbjudande som du gör när en kund redan har köpt något av dig. Det kan vara utöver det som de just har köpt eller i stället för en annan produkt. Uppgradering eller att inkludera bonusar gratis är också former av merförsäljning. Behöver ditt företag hjälp med förändringsledning kan du läsa mer genom att följa länken https://www.bisevo.se/organizational-behavior-management.

Vad är merförsäljning?

Merförsäljning är försäljningen av en uppgraderad, dyrare version av en produkt i stället för en billigare version av samma produkt. Detta kan ske genom att erbjuda konsumenterna ytterligare funktioner (t.ex. en bärbar dator med mer RAM-minne och mer lagringsutrymme), produkter med anknytning till det ursprungliga köpet (t.ex. tillbehör) eller helt enkelt genom att uppmuntra dem att spendera mer pengar i en transaktion än vad de ursprungligen hade planerat att spendera, för att få ”gratis” tilläggsprodukter. Merförsäljning används också inom mjukvaru- och telekomindustrin. Till exempel: När du tecknar ett abonnemang för en internettjänst erbjuder din internetleverantör dig en e-posttjänst som du kanske inte vill ha just då, men som du senare, när du känner att den är användbar, inte kan få om du inte uppgraderar den tjänsten. Här hittar du 7 tips för merförsäljning.

Hur blir man bättre på merförsäljning?

När vi pratar om strategier och taktik som rör försäljning och marknadsföring hänvisar vi ofta till ”regeln om sju”, vilket innebär att varje gång någon hör eller ser något som har med ditt företag eller varumärke att göra sju gånger, ökar hans/hennes chanser att konvertera till kunder exponentiellt. Därför är konsekvens viktigt. Du kan inte bara be dina kunder att köpa en gång utan att följa upp det, de kanske inte ens märker dig. Merförsäljning är ett sätt att påminna dem om att de köper av dig genom att föreslå en annan produkt eller tjänst som är relaterad till det som de redan har köpt.

Det är viktigt att känna till produktens fördelar, priser och egenskaper. Människor är mer benägna att köpa om de förstår varför den nya, uppgraderade versionen är bättre för dem. Merförsäljning fungerar bäst när du kan identifiera dig med konsumenten. Till exempel: ”Choklad eller vanilj? De flesta väljer choklad – men är det värt att betala tjugo dollar extra för den lilla lyxen?”

Merförsäljning kan också fungera bra med varumärken som har en hög grad av kundlojalitet, eftersom det är mindre troligt att stamkunder motstår frestelsen av ett uppgraderingserbjudande på grund av den befintliga relationen som de har etablerat med företaget. Se dock till att inte överdriva det; erbjud endast uppgraderingar där det finns en uppenbar anledning att sälja och där det finns en betydande skillnad mellan de två produkterna.

Är merförsäljning en tjänst?

Ja, det är det. Det kan göras när man köper en produkt online eller offline, när man tecknar sig för tjänster som försäkringar, mobiltelefoner och allmännyttiga tjänster (t.ex. gas och el), när man tecknar ett finansieringsavtal eller till och med när man ringer till kundtjänsten för att få hjälp eller en uppdatering av orderstatusen. Till exempel: ”Välkommen till vårt företags beställnings hotline! Hur kan jag hjälpa dig idag?” Sedan svarar de med ”Jag är ledsen, men jag måste sätta dig i vänteläge ett ögonblick” Därefter frågar de”Vad kan jag ge dig för order?”

Vad kan du uppnå med merförsäljning?

Merförsäljning ger ökade intäkter, större marginaler och starkare kundrelationer. Det lockar ”större spenderare” genom att erbjuda dem något som de inte visste att de ville ha. Till exempel: Du köper en ny bärbar dator för 900 dollar i butiken, men säljaren föreslår att du ska lägga till ytterligare (fungerande) tillbehör för att göra den mer värdefull, till exempel ett antivirusprogram för 50 dollar, en väska för 100 dollar och tre års garantiservice för ytterligare 200 dollar. Detta resulterar i att du lägger ut ytterligare 650 dollar på det hela i stället för att bara köpa den bärbara datorn. Detta ger inte bara omedelbar vinst, utan gör också framtida försäljning genom kundlojalitet.