Att hitta en meningsfull fritid som student

Studierna kan börja tära på dig om det blir för intensivt. Det kan också kännas lite hopplöst mellan varven, särskilt vid flertalet inlämningar och grupparbeten. Många som pluggar letar ofta efter ett utlopp för att kunna varva ned, eller för att rensa tankarna efter en tuff dag. Några av de vanligaste aktiviteterna inkluderar löpning eller styrketräning, men det finns även andra sätt att skapa sig en mer välfungerande vardag.

Balansen mellan ledig tid och arbete är viktigare än du tror. Enligt flertalet undersökningar är en lagom nivå ledighet någonstans kring 3,5 timmar per dag, annars blir det kontraproduktivt. Att få till en meningsfull fritid är däremot nödvändigt för att må bra, både när det gäller att undvika stress och faktiskt klara av studierna.

Tips på fritidssysslor

När du fokuserar mycket på dina studier är det lätt att fastna i ohälsosamma vanor. En del äter godsaker, medan andra fastnar i soffan och ökar sina stressnivåer. Genom att istället aktivera dig på fritiden känner du mer samhörighet med andra, samtidigt som du underhåller dig med roliga aktiviteter.

Det enda du behöver är ett par sköna skor och bekväma kläder, sedan är det bara att sätta igång. Här nedan följer några exempel på aktiviteter som kan hjälpa dig få en bättre fritid:

  • Promenera i skogen. En stund för dig själv ger dig mer lust att fokusera på det du verkligen vill åstadkomma i livet, men det kan även hjälpa till att få nya perspektiv.
  • Börja med en ny sport. Har du alltid drömt om att lära dig karate? Eller har du kanske varit intresserad av dans? Vad du än vill göra så finns det en förening för detta, i de allra flesta städer.
  • Träffa likasinnade. Det finns ofta en studentförening i din närhet där du kan diskutera och umgås med andra människor i samma situation. Flera av dem inriktar sig även mot specifika sysslor som rollspel, kortspel, fester, event, eller filmkvällar.