Kan motivationsfaktorer generera bättre resultat?

Vuxna människor brukar kunna motivera sig utan hjälp. Man vet varför man bör jobba och vad som händer om man saknar inkomst. Lägg därtill att dagens samhälle är fyllt av förebilder. Vi behöver bara gå ut på nätet för att se hur framgångsrika människor lever sina liv. Men hur är det för barn och ungdomar, behöver de något extra för att motivera sig?

Svaret på denna fråga är ja. Detta är dock rätt konstigt. Eleverna är medvetna om att de bör studera för att kunna realisera sina drömmar. Attraktiva yrken, så som läkare och jurist kräver höga betyg. Det är dock det enda som krävs. Det är nämligen gratis att studera på universitet och högskola i Sverige, vilket är en fördel som många människor runt om i världen saknar.

Så varför kan inte eleverna motivera sig själva? En anledning till detta är deras ålder. Du kan säkert tänka på alla de chanser du själv försummade när du var ung. Du visste säkert inte bättre, vilket är fallet för de allra flesta ungdomarna.

Allt detta är dock teoretiska frågeställningar. I praktiken vill politikerna att eleverna får bra resultat i skolan. Hela samhället mår bättre av detta. Genom åren har man föreslagit flera olika åtgärder för att uppnå detta. Ett problem är dock att Sverige som land kanske har en naiv inställning till motivation. Man vill att alla lyckas och att ingen lämnas bakom. Som en metafor kan man säga att alla ska vinna, belöningen utgörs av presenter för alla samt goda möjligheter till ett bra liv.

Detta är givetvis inte möjligt. Även barn som har svårigheter i skolan ska få flera chanser. Man kan dock inte anpassa undervisningen endast till dessa individer. Vi måste ha ett samhälle där bra beteende och resultat belönas.

Motivationen bör anpassas till varje individ

Kan man leka sig fram som vuxen? Svaret på den frågan är förmodligen ja. Du kan exempelvis kolla på Stuffstore.se. Individerna bakom denna e-handel har lek som affärsidé. De erbjuder roliga produkter till människor som vill ägna sig åt sin hobby.

Att arbeta behöver därför inte vara tråkigt. Förr i tiden fanns det visserligen inte så många roliga jobb. Idag finns det däremot gott om roliga jobb. När något är roligt så blir det också enkelt att motivera sig.

Det är nog denna faktor som vi bör fokusera på för att ungdomarna ska vakna till och faktiskt vilja forma en bra framtid.