Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Undersköterska/vårdbiträde

Undersköterska/vårdbiträde - yrkesguide och sökbara utbildningar

Undersköterskor arbetar bland annat inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar, på vårdcentraler, inom den psykiatriska vården, eller inom hemtjänsten och på särskilda äldreboenden. Arbetsuppgifterna för en undersköterska skiljer sig åt lite grand beroende på arbetsplats. På ett sjukhus vårdavdelning innebär undersköterskans jobb att kontrollera patienternas temperatur, puls och blodtryck, samt att ta olika prover, lägga om sår. Det kan också innebära att man hjälper patienterna att tvätta och klä på sig.

En undersköterska som arbetar inom hemsjukvården utför medicinska kontroller och omläggningar av sår hemma hos patienterna. Man kan också ha andra sjukvårdsuppgifter, till exempel ge vissa injektioner efter personlig delegering från sjuksköterska. Det är även vanligt att undersköterskor arbetar inom äldreomsorgen. Inom hemtjänsten är arbetsuppgifterna väldigt varierande. Jobbet kan till exempel innebära duschning, intimhygien, lyft och matning av de äldre.

Utbildning till undersköterska

En lämplig utbildning till undersköterska är gymnasiets omvårdnadsprogram som ger undersköterskekompetens. Motsvarande utbildning kan finnas som vuxenutbildning på komvux. Genom yrkeshögskolan finns flera utbildningar inom omsorgs- och omvårdnadsområdet. Längden på dessa utbildningar är upp till två år. Dessa yrkeshögskoleutbildningar brukar ha någon specialistinriktning som till exempel geriatrik.

Utbildningar