Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Servitör/servitris

Servitör/servitris - yrkesguide och sökbara utbildningar

Som servitör jobbar du inom hotell- och restaurangbranschen. Arbetsplatsen kan vara allt från är en mindre lokal krog till eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller fartyg.

På vintern och på sommaren är det många som jobbar som servitör där turismen finns. Till exempel vid skidanläggningar eller vid skärgårdskrogar och sommarorter på västkusten och på Gotland.

Servitören/servitrisen har som uppgift att servera gästerna mat och dryck. Gästerna på stora konferenshotell och festvåningar har oftast beställt mat och dryck i förväg medan maten i regel beställs på plats på restauranger, så kallad á la carte. Serveringspersonalen är tvingad att följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Efter maten gör gästerna i ordning notan och tar betalt av gästerna. Servitören ansvarar också för att kassan stämmer.

Utbildning till servitör

Gymnasieskolans Hotell- och restaurangprogram, inriktning restaurang och måltidsservice är en lämplig grundutbildning till servitör/servitris. Utbildningar till servitör finns även på yrkeshögskolan och vid komvux, samt privata yrkesutbildare. Utbildningar på högskolenivå inom hotell- och restaurang finns vid universiteten i Göteborg, Lund/Campus Helsingborg, Umeå och Örebro (Restauranghögskolan i Grythyttan) samt vid Högskolan i Kristianstad. Utbildningarna är mellan tv och tre år långa.

Utbildningar