Sök utbildning:

Senaste utbildningsnyheter

Studiekanalen i sociala medier

 

knapp_sk_twitter 
 

Prenumerera på våra nyheter via RSS

Behandlingsassistent och socialpedagog

Behandlingsassistent och socialpedagog - yrkesguide och sökbara utbildningar

Ett arbete som behandlingsassistent eller socialpedagog innebär att du arbetar med människor som har sociala problem av olika slag. Jobbet som behandlingsassistent är psykiskt krävande, men det är ett arbete som ger mycket tillbaka för den som vill engagera sig i andra människor. När du jobbar som behandlingsassistent jobbar du med barn, ungdomar eller vuxna som kan varit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp. Alkohol- eller narkotikamissbruk är också ofta en orsak till sociala problem.

En socialpedagog måste kunna lyssna på och samtala med dina klienter.

 

Ofta blir man kontaktperson för en eller flera personer som man får ett personligt behandlingsansvar för. Genom samtalen, enskilt eller i grupp, försöker man hjälpa och motivera personen att förändra sin livssituation.

Utbildning som socialpedagog/behandlingsassistent

För att bli socialpedagog är det lämpligt med Socionomutbildning eller utbildning i socialpedagogiskt behandlingsarbete på högskolenivå. Inom högskolan ges socionomutbildning på många platser och med lite olika inriktningar. Utbildning till socionom finns också vid Ersta Sköndal Högskola i Stockholm. I Växjö finns också en utbildning i ungdoms- och missbrukarvård som är på tre år. Även yrkeshögskolan har lämpliga utbildningar till socialpedagog, och vid vissa folkhögskolor finns utbildning till behandlingsassistent på två till fyra terminer.

Utbildningar